Pravý kuřecí vývar se zeleninou

22.07.2015 10:34

Pravý kuřecí vývar je známí pro své léčivé účinky při nastydnutí, nemoci a bolesti. Posiluje a léčí. 

 

Silný kuřecí vývar s mátou a citronem

Budeme potřebovat: 2 kuřecí stehna 2 mrkve 2 kořenové petržele ½ celeru 1 cibule 3 stroužky česneku 3 listy nového koření 5 kuliček pepře bobkový list lžíce medu 1 dcl bílého vína plátky citronu čerstvé lístky máty plátky citronu na ozdobu sůl 

Do většího hrnce vložíme všechnu zeleninu, kuře, nové koření a česnek a zalijeme vodou. Hladina vody v hrnci by měla přesahovat ingredience o cca 5 cm. Přiklopíme a přivedeme k varu. Ideální je mírný plamen a vařit pomalu, aby se chuť uvolňovala postupně. Hrnec necháme na plotně 4 hodiny, ale nedočkavci mohou být hotovi už za 45 minut. Přesto doporučujeme při nachlazení raději vyčkat a udělat si silný vývar. 

Vyjmeme kuře, obereme z něho maso a necháme stranou. Do vývaru přidáme víno a med. Dle chuti můžeme v tuto chvíli do vývaru vymačkat šťávu z citronu. Vývarem zalijeme maso a ozdobíme mátou plátkem citrónu. 

TIP: Do polévky můžeme samozřejmě přidat nudle. Jakmile zcedíme vývar, naložíme je do něj a chvilku počkáme, až změknou. Pak sevírujeme.